De Valkenberg
Valkenberglaan 35B
7313 BL Apeldoorn
Telefoon 055 - 3557543
info@devalkenberg.nl
Dit is het digitale verhalenboek van
dr Wim H. Nijhof, historicus en publicist. U vindt hier informatie over zijn boeken en over artikelen die zijn gepubliceerd in diverse tijdschriften en dagbladen. Aandachtsvelden zijn de historie van Apeldoorn, van het Nationale Park De Hoge Veluwe en van de textielindustrie in Twente. Een onderwerp van voortdurende studie is de sociale strijd in de textielstad Enschede, zijn geboorteplaats.

Wim Nijhof

De Valkenberg is een heuvel aan de westkant van Apeldoorn, niet ver van Paleis Het Loo. Hier konden vroeger de koninklijke valkeniers de reigers van verre zien aankomen, de vogels waren een prooi voor de jachtvalken.
Wim H. Nijhof woont aan de Valkenberglaan in Apeldoorn. De Valkenberg is de naam waaronder hij zijn publicitaire activiteiten uitvoert.

De Valkenberg
 

notariskantoor


 

3. Notariskantoor in villa van architect Wegerif

De Apeldoornse architect Henk Wegerif heeft het voor zichzelf gebouwd, het Huis de Pasch aan de Regentesselaan, naast het Oranjepark. Vanaf begin jaren negentig heeft mr. Louis van Dooren hier zijn kantoor. Op korte afstand van dit notarishuis, aan de overkant van de laan, staan nog twee ontwerpen van Wegerif.
Wegerif heeft zijn eigen huis  ontworpen in 1914 – hij is dan 24 jaar en staat aan het begin van zijn loopbaan. Het is een woonhuis met kantoor en atelierruimte, een fors vrijstaand pand dat door de halfronde zuilenrijen bij de hoofdingang en de zijgevel een classicistisch voorkomen heeft. Hij past alleen niet de klassieke ronde zuil toe, maar maakt de zuil  vierkant met een rond voetstuk. Kennelijk heeft hij ook inspiratie gevonden in de Engelse landhuisbouw, die te herkennen is in de plattegrond en in de besloten intieme sfeer van het interieur, de haard met vuurzit in de notariskamer. Enige zelfvoldaanheid is hem niet vreemd, wanneer Wegerif  veertig jaar later schrijft: ‘....dat  in alle bescheiden mag gezegd worden dat dit huis een redelijk goede exponent is van een vernieuwd inzicht in de ontwikkeling van de bouwkunst’.
In 1913 heeft hij aan de overkant van de Regentesselaan de Bibliotheek gebouwd, die dan nog Leesmuseum heet. Het is hem wat waard deze opdracht te verwerven, want hij schrijft de gemeente bereid te zijn  ‘.... het architectenwerk kosteloos te volvoeren, ingeval tot bouwen besloten wordt’. Het is niet toevallig dat de bibliotheek enige overeenkomst vertoont met De Pasch: ook hier een halfronde portiekuitbouw met bakstenen pijlers. Henk Wegerif heeft niet alleen het  gebouw, maar ook voor het interieur de eikenhouten tafels en stoelen ontworpen die zestig jaar dienst hebben gedaan, totdat de Bibliotheek in 1974 te klein is en naar de Kapelstraat verhuist.
Schuin tegenover De Pasch, Regentesselaan 12, staat het huis met een fotografisch atelier dat Henk Wegerif heeft gebouwd voor zijn zuster. De naam van het huis verwijst naar de vijver van het landgoed De Pasch, dat enkele tientallen meters verder heeft gelegen, daar waar de Bibliotheek is gebouwd. Opmerkelijk in dit huis is de woonkamer die de hoogte van twee verdiepingen heeft.

deValkenberg.nl