De Valkenberg
Valkenberglaan 35B
7313 BL Apeldoorn
Telefoon 055 - 3557543
info@devalkenberg.nl
Dit is het digitale verhalenboek van
dr Wim H. Nijhof, historicus en publicist. U vindt hier informatie over zijn boeken en over artikelen die zijn gepubliceerd in diverse tijdschriften en dagbladen. Aandachtsvelden zijn de historie van Apeldoorn, van het Nationale Park De Hoge Veluwe en van de textielindustrie in Twente. Een onderwerp van voortdurende studie is de sociale strijd in de textielstad Enschede, zijn geboorteplaats.

Wim Nijhof

De Valkenberg is een heuvel aan de westkant van Apeldoorn, niet ver van Paleis Het Loo. Hier konden vroeger de koninklijke valkeniers de reigers van verre zien aankomen, de vogels waren een prooi voor de jachtvalken.
Wim H. Nijhof woont aan de Valkenberglaan in Apeldoorn. De Valkenberg is de naam waaronder hij zijn publicitaire activiteiten uitvoert.

De Valkenberg
 

spelderholt


 

10. Leren en confereren in kasteeltje van wethouder

Parc Spelderholt is een instelling voor leren, logeren en confereren in Beekbergen. In het begin van deze eeuw is de villa Spelderholt, nu het hoofdgebouw, met een schitterend park rondom, gebouwd voor jonkheer Louis Frederik Texeira de Mattos (1872-1945).
De jonkheer is  van huis uit een rijk man. Hij kan het zich permitteren als afgestudeerd civiel ingenieur leuke plannen voor overheden uit te werken. Zo maakt hij een boek met ‘eene beschrijving van de waterkeeringen, waterschappen en polders der provincie Zuid-Holland’. Van de tien voorgenomen afleveringen zijn er maar twee verschenen, door ‘vestiging buiten de provincie’ staakt hij het werk aan het boek. Want bij zijn adellijke status past een buitenhuis. Hij ontdekt in Beekbergen een complex woeste grond, in het dorp ‘Het groote zand’ genoemd, dat hij in 1905 aankoopt. De Haarlemse architect F.N.J. Haitsma Mulier krijgt opdracht een riante villa te ontwerpen. Tuin en park zijn een creatie van Leonard A. Springer, landelijk bekend als tuin- en landschapsarchitect. In 1909 vestigt de familie zich in Beekbergen.

Al snel raakt hij betrokken bij de plaatselijke en regionale politiek. Hij is van 1913 tot 1923 lid van de gemeenteraad van Apeldoorn voor de Christelijk Historische Unie en in 1923 en 1924 heeft hij zitting in de Provinciale Staten van Gelderland. Spraakmakend zijn z’n wilde plannen voor Apeldoorn, die het dorp grootsteedse allure moeten geven,  vooral ook om kapitaalkrachtige burgers en bedrijven naar Apeldoorn lokken. Hij laat een satellietstad ontwerpen, met pleinen, parken, winkelcentra, scholen, kerken en een ziekenhuis, met woongebieden naar alle kanten. Naast kanaal en spoorlijnen is volop ruimte voor industrie. Alleen de spoorlijnen liggen in de weg. Maar vindingrijke ontwerpers vinden een oplossing: verplaats het station naar het midden van de wijk Wormen en verleg de spoorlijnen. Maar de conservatieve gemeenteraad verwerpt de plannen. De ambitieuze politicus verlaat het pluche in het Apeldoornse stadhuis en vertrekt naar Den Haag om zijn boek over waterwerken in Zuid-Holland af te maken.  Texeira de Mattos overlijdt op 30 oktober 1945 in Den Haag. Hij heeft nog moeten meemaken dat de Duitse Reichskommissar Arthur Seyss-Inquart in januari 1943 zijn landhuis confisqueert en er zijn hoofdzetel vestigt.

deValkenberg.nl