De Valkenberg
Valkenberglaan 35B
7313 BL Apeldoorn
Telefoon 055 - 3552201
Mobiel 06 - 53409048
info@devalkenberg.nl
Dit is het digitale verhalenboek van
dr Wim H. Nijhof, historicus en publicist. U vindt hier informatie over zijn boeken en over artikelen die zijn gepubliceerd in diverse tijdschriften en dagbladen. Aandachtsvelden zijn de historie van Apeldoorn, van het Nationale Park De Hoge Veluwe en van de textielindustrie in Twente. Een onderwerp van voortdurende studie is de sociale strijd in de textielstad Enschede, zijn geboorteplaats.

Wim Nijhof

De Valkenberg is een heuvel aan de westkant van Apeldoorn, niet ver van Paleis Het Loo. Hier konden vroeger de koninklijke valkeniers de reigers van verre zien aankomen, de vogels waren een prooi voor de jachtvalken.
Wim H. Nijhof woont aan de Valkenberglaan in Apeldoorn. De Valkenberg is de naam waaronder hij zijn publicitaire activiteiten uitvoert.

De Valkenberg
 

  

Hoge Veluwe Boek

Anton Kröller (1862-1939) en echtgenote Helene Kröller-Müller waren in het eerste kwart van de twintigste eeuw misschien wel de rijkste Nederlanders. Hun vermogen hadden ze verdiend in de Rotterdamse haven. Vanaf 1909 kochten de Kröllers gronden en bezittingen op de Veluwe, in totaal ruim zesduizend hectare, vooral voor de jacht. Daar bouwden ze het Jachthuis Sint Hubertus. Helene verzamelde in die jaren duizenden kunstwerken. Haar verzameling werd wereldberoemd.

Aan de geschiedenis van de familie, het bedrijf en het Park besteedt het boek ruim aandacht in de eerste hoofdstukken. De natuur van het Nationale Park De Hoge Veluwe wordt in diverse hoofdstukken uitvoerig belicht. De auteurs voeren de lezers uiteraard langs de kunst, in het Park en in en rondom het Kröller-Müller Museum.

Het boek is samengesteld en geschreven door Wim H. Nijhof en Elio Pelzers, twee publicisten die thuis zijn op de Hoge Veluwe en in de geschiedenis van de familie Kröller, van het Park en van het museum. De natuurfoto’s zijn gemaakt door Wim Weenink en Hans Drijer, twee nationaal hoog aangeslagen natuurfotografen die elk mooi plekje in het Park kennen.

Koningin Beatrix mocht op 23 april 2010 het eerste exemplaar van Het Hoge Veluwe Boek in ontvangst nemen.

Koningin Beatrix neemt op 23 april 2010 het eerste exemplaar in ontvangst

Om u een indruk te geven van het boek presenteren we hier enkele pagina’s uit het boek.

Pagina 46

Pagina 60

Pagina 69

Pagina 90

Pagina 91

Pagina 124

Pagina 134

Pagina 228

Pagina 229

 

 





deValkenberg.nl