De Valkenberg
Valkenberglaan 35B
7313 BL Apeldoorn
Telefoon 055 - 3557543
info@devalkenberg.nl
Dit is het digitale verhalenboek van
dr Wim H. Nijhof, historicus en publicist. U vindt hier informatie over zijn boeken en over artikelen die zijn gepubliceerd in diverse tijdschriften en dagbladen. Aandachtsvelden zijn de historie van Apeldoorn, van het Nationale Park De Hoge Veluwe en van de textielindustrie in Twente. Een onderwerp van voortdurende studie is de sociale strijd in de textielstad Enschede, zijn geboorteplaats.

Wim Nijhof

De Valkenberg is een heuvel aan de westkant van Apeldoorn, niet ver van Paleis Het Loo. Hier konden vroeger de koninklijke valkeniers de reigers van verre zien aankomen, de vogels waren een prooi voor de jachtvalken.
Wim H. Nijhof woont aan de Valkenberglaan in Apeldoorn. De Valkenberg is de naam waaronder hij zijn publicitaire activiteiten uitvoert.

De Valkenberg
 

 

Apeldoorns Kanaal

Het Apeldoorns Kanaal

Grift

De Grift

kanaal

Het Apeldoorns Kanaal met "Het Potlood" gezien vanaf de Deventerbrug

Het Apeldoorns Kanaal 175 jaar

Was het Apeldoorns Kanaal van zo groot belang voor de ontwikkeling van Apeldoorn? Heeft de nieuwe vaarweg, in 1829 geopend, sterke stimulansen gegeven voor de groei van de economie en het dorp? Hield het kanaal in de eerste helft van de twintigste eeuw de uitbreiding van Apeldoorn tegen omdat bestuurders niet 'aan de andere kant van het water' wilden bouwen? Deze en vele andere vragen komen uitgebreid aan de orde in dit dossier.
In negen hoofdstukken behandelt Wim H. Nijhof de historie van het water op de Veluwe, de beken en sprengen, en natuurlijk de Grift die tussen Apeldoorn en Hattem richting gaf aan het nieuwe kanaal dat 13 april 1829 werd opengevaren. De 'waternijverheid', industriële vestigingen aan het kanaal, viel tegen en Apeldoorns groei in de tweede helft van de negentiende eeuw was toch vooral te danken aan de trein: de groeiende mobiliteit maakte Apeldoorn bereikbaar, voor ondernemers, pensionado's en terugkerende Indiëgangers.
Nog altijd liggen Zevenhuizen en De Maten met de rug naar het kanaal, alsof ze zich schamen voor hun 'sprong over het water', in de jaren zestig. Die schaamte is voorbij is als de nieuwbouw langs het Kanaal af is en het kanaal een recreatieoord voor zelfvarende bootjes en turende vissers is geworden.
In elk hoofdstuk van de boeiende geschiedenis van het kanaal is een kader opgenomen dat in foto's en tekst aandacht besteedt aan de gemeentelijke monumenten langs en over het kanaal, de bruggen en sluisjes, de brugwachter- en sluiswachterwoningen en natuurlijk 'dat kleine café aan de haven'.

 

 

deValkenberg.nl