De Valkenberg
Valkenberglaan 35B
7313 BL Apeldoorn
Telefoon 055 - 3552201
Mobiel 06 - 53409048
info@devalkenberg.nl
Dit is het digitale verhalenboek van
dr Wim H. Nijhof, historicus en publicist. U vindt hier informatie over zijn boeken en over artikelen die zijn gepubliceerd in diverse tijdschriften en dagbladen. Aandachtsvelden zijn de historie van Apeldoorn, van het Nationale Park De Hoge Veluwe en van de textielindustrie in Twente. Een onderwerp van voortdurende studie is de sociale strijd in de textielstad Enschede, zijn geboorteplaats.

Wim Nijhof

De Valkenberg is een heuvel aan de westkant van Apeldoorn, niet ver van Paleis Het Loo. Hier konden vroeger de koninklijke valkeniers de reigers van verre zien aankomen, de vogels waren een prooi voor de jachtvalken.
Wim H. Nijhof woont aan de Valkenberglaan in Apeldoorn. De Valkenberg is de naam waaronder hij zijn publicitaire activiteiten uitvoert.

De Valkenberg
 

 

vensters

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Troebelen in Twentse textiel. 100 jaar sociale strijd

Nergens in Nederland hebben arbeiders feller  voor hogere lonen en kortere werktijden gevochten dan in de Twentse katoenindustrie, in Enschede, Hengelo, Almelo, Borne, Goor, Haaksbergen, Losser, Oldenzaal en Rijssen. Niet eerder is de sociale strijd tussen arbeid en kapitaal samenhangend beschreven. Textielhistoricus dr Wim H. Nijhof, zelf telg uit een arbeidersfamilie, vertelt in zijn nieuwe boek boeiend over honderd jaar stakingen en rellen. Vanaf 1867 wanneer textielarbeiders zich verzetten tegen een verplicht ziekenfonds, tot 1967 wanneer Van Heek & Co., eens de grootste industriële onderneming in Nederland, de machines stopzet. Het is het einde van een tijdperk. Arbeiders hebben altijd verloren, ook in 1923-1924, wanneer in Oost-Nederlands meer dan twintigduizend katoenwerklieden staken. In die eeuw van sociale strijd spelen belangrijke Nederlanders een rol, zoals Ferdinand Domela Nieuwenhuis, Abraham Kuyper, Pieter Jelles Troelstra, Henriette Roland Holst, H.P. Berlage, Jan Toorop en andere kunstenaars. Een hoofdrolspeler is kapelaan Alphons Ariëns die in Twente de katholieke vakbeweging in Nederland grondvest.

ISBN 978 90 400 0524 4. Omvang 400 pagina’s, 16 x 23 cm. 50 foto’s. Prijs EUR 24,95.


 

 

 

deValkenberg.nl