De Valkenberg
Valkenberglaan 35B
7313 BL Apeldoorn
Telefoon 055 - 3557543
info@devalkenberg.nl
Dit is het digitale verhalenboek van
dr Wim H. Nijhof, historicus en publicist. U vindt hier informatie over zijn boeken en over artikelen die zijn gepubliceerd in diverse tijdschriften en dagbladen. Aandachtsvelden zijn de historie van Apeldoorn, van het Nationale Park De Hoge Veluwe en van de textielindustrie in Twente. Een onderwerp van voortdurende studie is de sociale strijd in de textielstad Enschede, zijn geboorteplaats.

Wim Nijhof

De Valkenberg is een heuvel aan de westkant van Apeldoorn, niet ver van Paleis Het Loo. Hier konden vroeger de koninklijke valkeniers de reigers van verre zien aankomen, de vogels waren een prooi voor de jachtvalken.
Wim H. Nijhof woont aan de Valkenberglaan in Apeldoorn. De Valkenberg is de naam waaronder hij zijn publicitaire activiteiten uitvoert.

De Valkenberg
 

kleinseminarie


 

2. Kleinseminarie is nu school voor agenten

Veel jongens uit Noord-Oost-Nederland zijn in het Aartsbisschoppelijk Kleinseminarium aan de Arnhemseweg in Apeldoorn begonnen aan hun opleiding tot priester. Tegenwoordig worden er agenten opgeleid.
Als pastoor A.S. Uyttewaal van de parochie St. Fabianus en Sebastianus en zijn collega G.C. Oostveen van de Mariaparochie begin jaren dertig van de vorige eeuw horen, dat aartsbisschop Jan Jansen een plaats zoekt voor een nieuw kleinseminarium, attenderen ze hem op het zestien hectare grote heideveld dat Uyttewaal vanuit zijn werkkamer ziet liggen. Regelmatig voetballen er jochies uit Apeldoorn-Zuid, de nieuwe wijk van Apeldoorn. Na een bezoek in Apeldoorn is de aartsbisschop overtuigd.
De Apeldoornse architect Jan van Dongen, die aan de Arnhemseweg woont, dichtbij het heideveld, en naam heeft gemaakt met  zijn ontwerp van de Fab & Seb, zoals de kerk in de volksmond heet, koestert een stille hoop dat het aartsbisdom  hem de opdracht geeft. Want al heeft hij veel werk onderhanden, een kleinseminarie bouwen is een grote eer voor een katholieke kerkarchitect. Maar de kerkleiders kiezen Jan van Hardeveld. Waarom is voor Van Dongen een grote vraag, al realiseert hij zich wel dat zijn progressieve ideeën niet aanslaan bij de Utrechtse clerus, die wat ouderwetser denkt over het bouwen van katholieke kerken, kloosters en kapellen.
Jan Hardeveld is duidelijk beïnvloed door het traditionalisme van de Delftse School en zeker ook door het Nieuwe Bouwen dat in de jaren dertig opgang maakt in Nederland. In het kleinseminarie – voor 350 priesterstudenten en 24 inwonende leraren – past de architect  stalen vensters en een betonnen constructie toe, in combinatie met bakstenen gevels en flauw hellende daken. Het religieuze in het complex is terug te vinden in de monumentale kapel met plaats voor zeshonderd gelovigen, een pseudobasiliek met twee uitgebouwde biechtkamers, een forse bakstenen toren, met een kooromgang en straalkapellen. De grootsheid en monumentaliteit verleiden burgemeester mr. W. Roosmale Nepveu tot de vaak geciteerde en daardoor legendarisch geworden uitspraak: ‘Als dit een kleinseminarie is, wat moet een grootseminarie dan wel zijn?’ Maar ruim dertig jaar later, aan het einde van de jaren zestig, eindigt het rijke roomse leven, het kleinseminarie wordt gesloten. Tegenwoordig is er de Politieacademie gevestigd, het opleidings- en kennisinstituur van de Nederlandse politie.

deValkenberg.nl