De Valkenberg
Valkenberglaan 35B
7313 BL Apeldoorn
Telefoon 055 - 3557543
info@devalkenberg.nl
Dit is het digitale verhalenboek van
dr Wim H. Nijhof, historicus en publicist. U vindt hier informatie over zijn boeken en over artikelen die zijn gepubliceerd in diverse tijdschriften en dagbladen. Aandachtsvelden zijn de historie van Apeldoorn, van het Nationale Park De Hoge Veluwe en van de textielindustrie in Twente. Een onderwerp van voortdurende studie is de sociale strijd in de textielstad Enschede, zijn geboorteplaats.

Wim Nijhof

De Valkenberg is een heuvel aan de westkant van Apeldoorn, niet ver van Paleis Het Loo. Hier konden vroeger de koninklijke valkeniers de reigers van verre zien aankomen, de vogels waren een prooi voor de jachtvalken.
Wim H. Nijhof woont aan de Valkenberglaan in Apeldoorn. De Valkenberg is de naam waaronder hij zijn publicitaire activiteiten uitvoert.

De Valkenberg
 

Brinkpark

Brinkpark

Leienplein

Leienplein

Oranjepark

Het Oranjepark, op 13 mei 1876 tegelijk met het spoorstation geopend, tooit zich elke lente in een kleurrijk voorjaarsgewaad.

Stationsplein

Het nieuwe Stationsplein

Fotografie: Wim H. Nijhof 

Apeldoorn, stad rond pleinen en parken

Apeldoorn miste een 'echte' Berlage. 
Komt het windevisje terug in de stad? Is het Potlood te laag of te breed? 
Het Stationsplein, Piazza del Campo in Veluwse tint. 
Waarom zit die bocht in het Kanaal? 
'Dan bouw ik zelf een school!', riep de Koning. 
De 'haneklootjes' van Kees Schilperoort. 
Wim Kan, in de regen op toneel van Tivoli. Het Loo, Versailles in het klein. Liever Apeldoorn dan Wenen of Parijs. Deze en vele andere boeiende vertellingen staan in dit boek, vol kleurrijke beelden over de binnenstad, over vroeger, over nu en over de toekomst. Want het wordt echt spannend in het centrum, in het Museumkwartier, schreven we in 2002, toen vele plannen voor de binnenstad startklaar lagen, die inmiddels zijn gerealiseerd: het nieuwe Orpheus, het Beekpark, de Kanaaloevers, het nieuwe station aan het mooiste stationsplein van Nederland. Apeldoorn, stad rond pleinen en parken gaat over heden, verleden en soms ook de veranderende toekomst van de Markt, Raadhuisplein, Leienplein, Cultuurplein, Beekpark, Churchillplein, Paleispark, Oranjepark. Brinkpark, Forumpark (Stationsplein) en Welgelegenpark (Kanaaloevers).

 

 

deValkenberg.nl