De Valkenberg
Valkenberglaan 35B
7313 BL Apeldoorn
Telefoon 055 - 3557543
info@devalkenberg.nl
Dit is het digitale verhalenboek van
dr Wim H. Nijhof, historicus en publicist. U vindt hier informatie over zijn boeken en over artikelen die zijn gepubliceerd in diverse tijdschriften en dagbladen. Aandachtsvelden zijn de historie van Apeldoorn, van het Nationale Park De Hoge Veluwe en van de textielindustrie in Twente. Een onderwerp van voortdurende studie is de sociale strijd in de textielstad Enschede, zijn geboorteplaats.

Wim Nijhof

De Valkenberg is een heuvel aan de westkant van Apeldoorn, niet ver van Paleis Het Loo. Hier konden vroeger de koninklijke valkeniers de reigers van verre zien aankomen, de vogels waren een prooi voor de jachtvalken.
Wim H. Nijhof woont aan de Valkenberglaan in Apeldoorn. De Valkenberg is de naam waaronder hij zijn publicitaire activiteiten uitvoert.

De Valkenberg
 

viktorkerk


 

7. Kleuterschool veranderde elke zondag in kerk

In de schaduw van de Sint Victorkerk aan de Jachtlaan, vastgebouwd aan de pastorie, staat het vroegere kerkje, waar tot eind jaren vijftig op doordeweekse dagen katholieke kleutertjes uit de buurt naar school gingen op zondagen de H. Mis werd gelezen. Nu is het gebouwtje een kinderdagverblijf voor peutertjes uit de buurt.
Heel Apeldoorn steekt op 10 mei 1939 de vlag uit, wanneer de Koning Willem III Kazerne wordt geopend.  Op de Loolaan paraderen de troepen die er worden gelegerd, twee regimenten huzaren-motorrijders en vier compagnieën van het regiment wielrijders, begeleid door hun muziekkorps uit ’s-Hertogenbosch. Aan de Jachtlaan krijgen de roomse soldaten een onderkomen, het Katholiek Militair Tehuis, gebouwd naar een ontwerp van de Apeldoornse kerkarchitect Jan van Dongen. Het KMT, tevens hulpkerk van de H. Victor, wordt op 27 juni 1939 ingezegend door vicaris-generaal mgr Th. Huurdeman van het aartsbisdom Utrecht.
In de oorlog willen de Duitse bezetters in het KMT soldaten huisvesten. Dat mag volgens hen, het is immers geen kerk, het gebouw heeft geen toren en ook geen kerkzaal. Maar als de Duitsers horen dat het gebouw voornamelijk voor godsdienstige doeleinden in gebruik is, veranderen ze van mening. Kort daarna wordt het KMT de vierde parochiekerk van Apeldoorn, met als eerste pastoor G.A. Blankenheym.
Direct na de oorlog komt er in het kerkje een kleuterschool, eerst onder leiding van de Zusters JMJ , die in 1948 worden opgevolgd door de nonnen van de Zusters van de Christelijke Barmhartigheid uit Boxtel. Het is steeds een heel gedoe. Elke zondag  zijn er in de kerk drie missen en als aan het einde van de middag het Lof  is afgelopen, moeten de parochianen de kerkstoelen uit het achterste deel van de kerk naar de kelder sjouwen en richten ze met kleine tafeltjes en stoeltjes het schooltje voor de  kleuters in. In het weekeinde moet de kerk weer vol met stoelen staan, voor de zondagse missen.
In 1951 krijgen de katholieke soldaten een nieuw trefpunt, de Poort van Kleef aan de Markt, dat vele Apeldoornse meisjes zich nog zullen herinneren, want daar kun je in die tijd ‘katholiek dansen’. Midden jaren vijftig is de nieuwe Sint Victorkerk in gebruik genomen. Het kleuterschooltje blijft nog vele jaren, tot het gebouw een nieuwe bestemming krijgt. Een schoonmaakbedrijf heeft er kantoor gehouden, daarna is het een politiebureau geweest en nu spelen er elke dag de kindertjes van het kleuterdagverblijf.

deValkenberg.nl