De Valkenberg
Valkenberglaan 35B
7313 BL Apeldoorn
Telefoon 055 - 3557543
info@devalkenberg.nl
Dit is het digitale verhalenboek van
dr Wim H. Nijhof, historicus en publicist. U vindt hier informatie over zijn boeken en over artikelen die zijn gepubliceerd in diverse tijdschriften en dagbladen. Aandachtsvelden zijn de historie van Apeldoorn, van het Nationale Park De Hoge Veluwe en van de textielindustrie in Twente. Een onderwerp van voortdurende studie is de sociale strijd in de textielstad Enschede, zijn geboorteplaats.

Wim Nijhof

De Valkenberg is een heuvel aan de westkant van Apeldoorn, niet ver van Paleis Het Loo. Hier konden vroeger de koninklijke valkeniers de reigers van verre zien aankomen, de vogels waren een prooi voor de jachtvalken.
Wim H. Nijhof woont aan de Valkenberglaan in Apeldoorn. De Valkenberg is de naam waaronder hij zijn publicitaire activiteiten uitvoert.

De Valkenberg
 

Hengelosestraat

Het begin van de ten Hag groep: het Scholtenhuis aan de Hengelosestraat 24 a in Enschede (derde villa van rechts). Deze foto dateert uit de jaren twintig van de vorige eeuw.

burgemeester

Burgemeester Peter den Oudsten van Enschede was één van de burgemeesters van de vestigingsplaatsen van de ten Hag groep die in het boek een pagina kregen om de lezers iets te vertellen over hun stad. Op de achtergrond het stadhuis van Enschede.

Kuiper

Jaarlijks reikt de ten Hag groep de ten Hag Prestatieprijs uit aan een persoon of soms een organisatie die zich bijzonder heeft ingezet voor Oost-Nederland. In 2000 kreeg de wielrenner Hennie Kuiper deze onderscheiding.

Wereldberoemd is deze foto van Cor Vos: Hennie Kuiper, schreeuwend om een nieuw wiel, in Parijs-Roubaix, in het voorjaar van 1983. Hij ligt op kop, dan springt zijn achterband, de helpers zijn ver weg, de overwinning lonkt. Het lukt allemaal: met een kleine voorsprong zegeviert Kuiper.

Fotografie (van boven naar beneden):Archief Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker
Johan Ghijsels
Cor Vos

Vast goed en verzekerd

Voor dit boek is samenwerken als thema gekozen. Met medewerkers en vele anderen heeft algemeen directeur Hennie ten Hag zijn bedrijf opgebouwd, in veertig jaar van niets naar een bedrijf van meer dan honderd mensen die actief zijn in zeven gemeenten in Oost-Nederland.

De burgemeesters van Enschede, Doetinchem, Zwolle, Deventer, Zutphen, Hengelo en Almelo vertellen over verleden, heden toekomst van hun gemeente, als representanten ook van alle politieke bestuurders en ambtenaren met wie de ten Hag groep overlegt en zaken doet.
Samenwerking is geen toverdrank, maar noodzaak, ook om succesvol zaken te blijven doen. Vaak heeft de ten Hag groep het initiatief genomen voor bundeling van krachten, om gezamenlijk een sterkere speler op de geldmarkt te zijn, om naam te verwerven in de nationale bedrijfsmakelaardij, om vastgoedspecialisten op hbo-niveau op te leiden. Internationaal werkt ten Hag in Europahouse samen met Europese specialisten in woningbouw, om onder het motto Building the Future huizen te ontwerpen en te ontwikkelen voor de toekomst.

Het bedrijf steunt de businesscentra in Hengelo en Enschede, met raad en daad, ieder onderkent het belang van nieuwe starters die het ondernemingsleven in Twente kleur en fleur geven. Jarenlang heeft Hennie ten Hag betrokken en bewogen meegedacht in het bestuur van de Kamer van Koophandel in onze regio. In Overijssels verband besteedt ten Hag tijd en aandacht aan het behoud van industrieel en agrarisch erfgoed.
Vanuit haar betrokkenheid bij de samenleving ondersteunt de onderneming ook vele sportieve en culturele evenementen en organisaties, waarover dit boek meer vertelt. Natuurlijk presenteren we winnaars van de ten Hag Prestatie Prijs, die dit jaar voor de veertiende keer is uitgereikt. Verhalen over sportieve successen van regionale wereldsterren, over ondernemers die zich voor onze regio hebben ingezet, over de vrijwilligers van de Vuurwerkramp van 2000, over de torenhoge ambities van Het Orkest van het Oosten en Enschede als Muziekstad. Ons dialect, het Neder-Saksisch, staat centraal in artikelen over de de dichter, de dominee en de boerensoap van de streektelevisie.

 

 

deValkenberg.nl