De Valkenberg
Valkenberglaan 35B
7313 BL Apeldoorn
Telefoon 055 - 3557543
info@devalkenberg.nl
Dit is het digitale verhalenboek van
dr Wim H. Nijhof, historicus en publicist. U vindt hier informatie over zijn boeken en over artikelen die zijn gepubliceerd in diverse tijdschriften en dagbladen. Aandachtsvelden zijn de historie van Apeldoorn, van het Nationale Park De Hoge Veluwe en van de textielindustrie in Twente. Een onderwerp van voortdurende studie is de sociale strijd in de textielstad Enschede, zijn geboorteplaats.

Wim Nijhof

De Valkenberg is een heuvel aan de westkant van Apeldoorn, niet ver van Paleis Het Loo. Hier konden vroeger de koninklijke valkeniers de reigers van verre zien aankomen, de vogels waren een prooi voor de jachtvalken.
Wim H. Nijhof woont aan de Valkenberglaan in Apeldoorn. De Valkenberg is de naam waaronder hij zijn publicitaire activiteiten uitvoert.

De Valkenberg
 

tima


 

5. Appartementen op plek tricotwaren

TIMA aan de Fabrieksstraat in Apeldoorn heeft  jarenlang ‘tricotwaren en gebreide goederen’ gemaakt, zoals in de statuten van de N.V. Textielindustrie Maatschappij Apeldoorn staat. Sinds het begin van de jaren negentig zijn er in de voormalige fabriek binnen het oude casco appartementen gebouwd. Dat is gedaan ‘met lof voor het getoonde respect voor het bestaande industriële erfgoed en de ruime aandacht voor kleur en lichtinval’, zoals de jury van de Architectuurprijs Apeldoorn het in 1994 heeft geformuleerd. Het ontwerp is van Van Duivenboden Borkent Architecten B.V. in Apeldoorn, nu het Architectenhuis.
Een Duitser en een Amsterdammer – de fabrikant Georg Möbus en Hendrik Panhuyzen jr die een agentuur in manufacturen drijft – richten op 15 januari 1897 de firma Möbus & Panhuyzen op. Twee maanden eerder hebben ze een terrein gekocht aan de Fabrieksstraat. Ze vragen Jan A. Wijn, een lokale architect die enige naam heeft gemaakt met villa’s in de Parkenbuurt, hun fabriek te bouwen. Het ontwerp van Wijn valt  bij de twee ondernemers in goede aarde. De eerste steen is gelegd op 19 maart 1897. Nog geen half jaar later gaat  de fabriek open.
In het voorjaar van 1901 is de firma ontbonden en op dezelfde dag werd de N.V. Textielindustrie Maatschappij Apeldoorn opgericht, de TIMA in de volksmond. Tot de fabriek behoort ook een blok van tien woningen aan de Tienwoningenweg. De arbeidskrachten komen uit Apeldoorn en omliggende dorpen. ’s Morgens en ’s avonds loopt er voor de werkers van TIMA, voor het merendeel vrouwen, een speciale trein tussen Apeldoorn en Hattem v.v., waar op tussenliggende stations de meisjes van de TIMA in- en uitstappen. Bij de overweg aan de Ritbroekstraat is een speciale halte met verhoogd perron aangelegd.  
Het bedrijf floreert, vooral na de Tweede Wereldoorlog, wanneer er meer dan tweehonderd mensen werken. De goede jaren duren tot  1960. Na een fusie met een Twents bedrijf wordt de fabriek gesloten. Jarenlang staat het gebouw leeg en verpaupert. Tot begin jaren negentig wanneer hergebruik van industriële monumenten in zwang komt, een nieuw fenomeen ook voor de gemeente Apeldoorn. Het voormalige TIMA-gebouw wordt omgetoverd in een riant appartementencomplex. 

deValkenberg.nl