De Valkenberg
Valkenberglaan 35B
7313 BL Apeldoorn
Telefoon 055 - 3557543
info@devalkenberg.nl
Dit is het digitale verhalenboek van
dr Wim H. Nijhof, historicus en publicist. U vindt hier informatie over zijn boeken en over artikelen die zijn gepubliceerd in diverse tijdschriften en dagbladen. Aandachtsvelden zijn de historie van Apeldoorn, van het Nationale Park De Hoge Veluwe en van de textielindustrie in Twente. Een onderwerp van voortdurende studie is de sociale strijd in de textielstad Enschede, zijn geboorteplaats.

Wim Nijhof

De Valkenberg is een heuvel aan de westkant van Apeldoorn, niet ver van Paleis Het Loo. Hier konden vroeger de koninklijke valkeniers de reigers van verre zien aankomen, de vogels waren een prooi voor de jachtvalken.
Wim H. Nijhof woont aan de Valkenberglaan in Apeldoorn. De Valkenberg is de naam waaronder hij zijn publicitaire activiteiten uitvoert.

De Valkenberg
 

acec


 

1. Cultureel centrum in voormalige fabriek

ACEC, vier letters die tegenwoordig staan voor Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur. Een nieuwe invulling van een vermaarde naam: Ateliers de Construction Electriques de Charleroi, een Belgische onderneming, die te vergelijken was met Philips in Nederland, opgericht in 1904. ACEC produceerde radio- en televisietoestellen, ook lampen.
Apeldoorn en ACEC hebben al negentig jaar iets met elkaar. In 1921 verwerft het kersverse Apeldoornse ingenieursbureau Frowijn & Co. het recht op alleen-vertegenwoordiging in Nederland en de koloniën. Frowijn & Co. floreert en al vrij snel na de Tweede Wereldoorlog wordt besloten voor ACEC een kantoor en een fabriek te bouwen tussen de Hoofdstraat en de Roggestraat.
Het ACEC-complex, in de zomer van 1954 geopend,  bestaat uit een ‘nieuwe werkplaats met magazijn’ aan de Roggestraat – waarin dus nu het culturele centrum is ondergebracht – en het kantoorgebouw aan de Hoofdstraat, nu vermaakcentrum en horeca. Het is ontworpen door de Apeldoornse architect Chr. ten Tuynte, die in Apeldoorn in die tijd veel landhuizen, villa’s en fabrieken heeft gebouwd. Hij woont aan de Parkweg 2, tegenwoordig Röntgenstraat, aan de overkant van het terrein waar hij voor ACEC bouwt.
Het ontwerp van Ten Tuynte is breed geprezen. In het bouwkundig tijdschrift De Bouwrevue  in 1957 lezen we: ‘Architect Chr. ten Tuynte heeft bewezen, dat modern niet synoniem is met lelijk, dat degelijk niet hetzelfde is als ouderwets. Hij heeft in de lijnen van de gebouwen het karakter vastgelegd van het werk dat erin wordt verricht: solide en efficiënt.’ Het kantoorgebouw aan de Hoofdstraat is ontworpen in een vrij traditionele stijl. Bijna lyrisch is het blad over het interieur: ‘Een royale entree, prachtige met zorg onderhouden planten in de grote hal, een breed en licht trappenhuis en ruime, frisse werkkamers maken het verblijf in het hoofdkantoor tot een vreugde.’ 
Het fabrieksgebouw is functioneel. Het heeft een L-vormige plattegrond,  telt vier bouwlagen en is uitgevoerd in een betonskelet, onder een plat dak en omkleed met gemetselde gevels. In de jaren tachtig sneeft ACEC in de economische crisis en verlaten de Belgen Apeldoorn. In de vroegere fabriek aan de  Roggestraat is het huidige ACEC ondergebracht, een boeiend en belangwekkend centrum voor eigentijdse cultuur.

deValkenberg.nl