De Valkenberg
Valkenberglaan 35B
7313 BL Apeldoorn
Telefoon 055 - 3552201
Mobiel 06 - 53409048
info@devalkenberg.nl
Dit is het digitale verhalenboek van
dr Wim H. Nijhof, historicus en publicist. U vindt hier informatie over zijn boeken en over artikelen die zijn gepubliceerd in diverse tijdschriften en dagbladen. Aandachtsvelden zijn de historie van Apeldoorn, van het Nationale Park De Hoge Veluwe en van de textielindustrie in Twente. Een onderwerp van voortdurende studie is de sociale strijd in de textielstad Enschede, zijn geboorteplaats.

Wim Nijhof

De Valkenberg is een heuvel aan de westkant van Apeldoorn, niet ver van Paleis Het Loo. Hier konden vroeger de koninklijke valkeniers de reigers van verre zien aankomen, de vogels waren een prooi voor de jachtvalken.
Wim H. Nijhof woont aan de Valkenberglaan in Apeldoorn. De Valkenberg is de naam waaronder hij zijn publicitaire activiteiten uitvoert.

De Valkenberg
 

 

vensters

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuw: het levensverhaal van Gerrit Jan van Heek jr.

Binnenkort verschijnt de biografie van Gerrit Jan van Heek jr. (1880-1958). Auteur is Wim H. Nijhof, geboren en getogen EnschedeŽr, historicus en publicist, schrijver van het boek Geschiedenis van Enschede. Stad uit stoom en strijd dat in 2014 is verschenen. Zijn nieuwe boek, bijna dertig hoofdstukken telt, alle rijkelijk geÔllustreerd, verhaalt niet alleen over het boeiende, afwisselende leven van de hoofdpersoon, maar schenkt ook veel aandacht aan de omringende geschiedenis van Enschede, Haaksbergen, Twente en Overijssel.

Een ruim belicht onderwerp is bijvoorbeeld de natuurbescherming in Overijssel en vooral in Twente. Daarin speelt Gerrit Jan van Heek als voorzitter van het Overijssels Landschap (tegenwoordig Landschap Overijssel) een hoofdrol. Samen met zijn broers Jan Herman en Arnold kochten ze het Molenven in Saasveld, het eerste natuurmonument in Overijssel. De verrassende schoonheid van het ven en de nabijgelegen molen schilderde Piet Mondriaan.

Kijkjes in het boeiende leven van de textielfabrikant bieden interessante verhalen over, de parken in Enschede, het jagersleven van Gerrit Jan, zijn landgoed Het Lankheet in Haaksbergen. Ruim aandacht krijgt zijn verzameling van natuur- en dierschilderijen die door kenners hoog wordt gewaardeerd. Van Heeks collectie wordt als uniek in de wereld van de schilderkunst beschouwd.

Boeiend zijn de hoofdstukken over de oorlogsbelevenissen van de hoofdpersoon, die vele weken gevangen zat in het voormalige grootseminarium in Haaren, verdacht van steun aan Joodse onderduikers. Tijdens zijn zwerftocht door Twente, langs diverse onderduikadressen, werkte hij aan een boek over zijn jachtavonturen dat kort na de oorlog verscheen.

Gerrit Jan van Heek jr. (1880-1958), textielfabrikant, vennoot van de Enschedese textielfabriek Rigtersbleek, verzamelde zoals zovele welgestelden, kunst. Hij had eind jaren tien van de vorige eeuw, kort na zijn huwelijk met de Rijssense fabrikantendochter Jacoba ter Horst, zijn eerste aankopen gedaan, voornamelijk dierschilderijen, een onverwacht samengaan van zijn liefde voor het buitenleven en de jacht. Kunstkenners waarderen zijn verzameling als ?uniek?, als ?ongeŽvenaard? zelfs in deze vrij onbekende tak van schilderkunst.

Zijn kooplust tijdens reizen naar Scandinavische landen en ontmoetingen met kunstenaars resulteerden in een omvangrijke collectie, kleinere stukken, maar ook veel grote doeken van soms bijna anderhalve meter breedte. De werken hingen thuis, in de stadsvilla van de Van Heeks, aan de Hengelosestraat 50, naast het gemeentehuis van Lonneker, ze bedekten vele wanden. Maar langzaam groeide het idee om een nieuw huis te bouwen, een museumhuis, met volop ruimte voor de uitdijende kunstverzameling, en waar de familie uiteraard ook riant kon wonen. Op het verlanglijstje stonden een ruime woonkamer, een jachtkamer waar Gerrit Jan zich kon terugtrekken om zijn jachtverhalen te schrijven tussen wanden vol trofeeŽn, en voldoende ruimte voor slaapkamers voor ieder. Hoe het verhaal verder gaat, leest u in het artikel dat verscheen in het zomernummer 2017 van n Sliepsteen.

 

deValkenberg.nl